السلام عليكم ورحمة الله وبركاته
kita bertemu kembali...kali ni nak update pic kari tulang yang baru 1st time saya buat...mmg maveles....walaupon xberapa nak cukup bahan² tapi terasa kelainan dgn memasak tulang lembu ni...
Kari Tulang simple... |
Resepi
Bahan-bahan
1/2 kg tulang lembu - rebus hingga dagingnya lembut
1 ulas bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci halia
(tumbuk bawang2 & halia)
Bunga lawang, cengkih
1 btg serai - diketuk
1 paket kecil rempah kari daging
Santan 1 kotak kecil
Sedikit air asam jawa
tomato (optional)
Minyak utk menumis
Garam secukup rasa
Cara
- Tumis bahan-bahan yang ditumbuk beserta bunga cengkih, lawang & serai sehingga naik bau/ agak kekuningan.
- Masukkan rempah kari. Biarkan sehingga naik minyak. Guna api perlahan supaya tidak mudah hangit.
- Masukkan air asam jawa & garam.* saya buat cara tumis darat (tumis kat kuali lain)
- Kemudian masukkan bahan tumisan ke dalam periuk tulang yang telah direbus. Kacau rata.
- Masukkan santan. Didihkan.
- Masukkan tomato yg dipotong. Didihkan sebentar.
- Siap di ngap... hehe
No comments:
Post a Comment