Atas Nama Cinta

Tuesday, 1 May 2012

Kenangan Terindah II

Kenangan Terindah (Part II)







My 2nd son....  

Nama : Muhammad Aqil Zafran 
Tarikh Lahir : 22.05.2007 
Berat : 3.18 kg 
Masa Lahir : 1.35 pagi 
Tempat : HUKM 

22 May 2007, jam 1.35 pagi, saya selamat melahirkan seorang baby boy seberat 3.18 kg di HUKM. Sakit bersalin hilang takkala melihat raut wajahnya. Perasaan yang tak dapat digambarkan.. 

Kenangan yang teramat indah disaat-saat Aqil membesar di depan mata...  


Pengalaman besalinkan anak pertama n kedua berbeza sket... ikutkan due date lambat lagi tapi baby dah x sabar nak lihat dunia seawal 2 minggu...kebetulan masa constraction kecil berlaku saya masih bekerja lagi...kat opis terasa semacam je...bila terasa sakit terpaksa sy stop menaip...bila dah ok sambung blk wat keje..(boleh x mcm tu??hikhik) sbb mmg x sangka dah nak besalin kan..punye la tnye kwn kat opis aku ni nak besalin dah ke...rs lain mc je ni..huhu..

balik je keje masih terasa lagi sakit dlm sejam kejap² rs camtu la..masa tu kat rmh arwah mak sbb arwah yg jaga esha sejak dari baby lagi...kat rumah masih bleh main² game lagi dgn esha...hikhik...tp bila terasa sakit tu berhentilah kejap kan..dalam kol 10 mlm camtu la sy balik ke rumah di Ampang...esha sy tnggalkan dgn arwah mak sbb dah nk ke HUKM..sbb constraction masih ada lagi...tanda² lain xde lak kuar lagi...

sampai je rumah sy rehat kejap pastu terus g mandi malam² tu bersihkan diri apa yg patutkan...tgh mandi pon bleh terasa sakit gak...dah siap sume sampai kt HUKM g kat emergency O&G daftar n check cm rupa²nye dah 6cm n terus pecahkan air ketuban sy...terus naik wheelchair n MR.A tolakkan ke labour room...kali ni dia tggu sy hingga selesai...tiba je di bilik nurse masukkan ubat kat punggung bg kite membuang dulu kan (masa kt HKL xde lak)..mula la beberapa saat tu perut rasa memulas sgt...terus g toilet...hihi..

selesai sudah..masuk balik ke bilik...de la sorg doc pelatih ni mcm² soalan di tnye nye (xtau gak nye org tgh menahan sakit² ni)... de gak MR.A yg tolong jwbkan bg pihak sy...constraction sy dh mula kerap tiap² 15min lak..mmg terasa sakit sgt² hingga kan dok dlm bilik beraircond pon bleh berpeluh (bayangkan je la..huhu)..MR.A la tukang kipaskan...pastu dia pon kejap² kuar sbb family mertua pon dh tiba...terharu sgt² moral support dr keluarga mertua...arwak mak lak n famliy sy bnyk berdoa dari jauh...terharu...terharu...sambil ke labour room de gak sempat sy minum..bila doc nmpk je air botol dkt dgn sy tu terus dia tnye air selusuh ke..sy bgtau la yup terus dia kate knp minum lagi kan dh nak besalin dah ni padahal lmbt lagi ni...(eh..eh doc ni)..

dah tiba masa nye sy dh terasa nk deliver kan baby...bila bgtau je nurse kate lmbt lagi ni...dalam kol 7 pg besalin la ni...padahal sy dh xleh tahan...terus sy meneran sambil menjerit panggil nurse...bayangkan la nurse x sediakan apa² pon perkakas..hampeh tol..sy teran je bila dh rasa sakit tu..akhirnya kelam kabut la nurse sediakan brg²...MR.A pon dipanggil ke bilik...nurse pon dh suruh sy angkat kaki n bersedia baru teran....sy yg x sabar ni terus je teran dlm dua kali push kuar la baby boy yg sgt comel...syukur alhamdulillah...besalin kali ni xde la lama sgt sy sakit...

kali ni berpantang di rumah sendiri dan ditemani oleh arwah mak yg menjaga saya...sian masa tu terpaksa berjauhan dgn suaminye...(mcm jauh sgtkan padahal area kl jerk hikhik)

now my baby boy dah bersekolah tadika 5 tahun..sekejap je rasanye kan...untuk next series coming soon!! 








Kenangan Terindah

Kenangan Terindah 





My 1st Doter.... 

Nama : Nur Aleesha Najihah 
Tarikh Lahir : 20.10.2005 
Berat : 3.01 kg 
Masa Lahir : 11.44 pagi 
Tempat : HBKL 

20 Oktober 2005, jam 11.44 pagi, saya selamat melahirkan seorang baby girl seberat 3.01 kg di HBKL. Sakit bersalin hilang takkala melihat raut wajahnya. Perasaan bercampur..sedih kerana terlalu gembira dan tak percaya ada seorang anak yg sgt comel semoga menjadi seorang anak yg solehah dan berguna di masa hadapan.. 


Kenangan yang teramat indah disaat-saat Esha membesar di depan mata...  

Mari nak story sket pengalaman saya besalinkan anak pertama...masa tu time bulan pose bln Oktober tahun 2005...kalo ikutkan 17 Oktober 2005 adalah due date saya tapi terlebih due 3 hari plak...ingat lagi kebetulan family mertuaku datang ke rumah pada 19 Oktober 2005 tu dan bergurau bagitau "aik...x besalin lagi ke??" hikhik..dah sarat rsnye saya bawa perut masa tu...lepas berbuka pose dgn family mmg dah mula² terasa kebas kat kaki..huhu..

dalam kol 3 pagi tersedar dan mula terasa sakit² yang kerap..mula la kejutkan Mr. A dan dia pon xtau nak wat pe..hikhik..nasib la mak mertua ada dia bgtau nak besalin dah ni..kami pon bergegas siap² nak kemaskan brg²...sempat lagi Mr. A tgk bola kebetulan masa tu tgh demam world cup..(sempat lagi tuuu)..terharu sgt² sbb mak mertua temankan hingga ke hospital dalam kol 4 pagi camtu la..

bila sampai je HKL dalam tgh² sakit tu saya yg kena uruskan sendiri dari mengisi borang sume la..(time tgh sakit² lak tu..hampeh) bila check cm baru je 2cm...so kena tahan wad dulu...bila dok je wad xleh ditemani sesiapa termasuklah MR.A..terseksa gak la saya menanggung sakit sorng diri..kejap² call arwah mak mengadu sakit..(sedih lak teringat kat arwah mak..huhu)..selama dok kat katil lbh krg dalam kol 9pg camtu la..bila tgk² kain saya dah basah tp dgn darah (org kate kembar darah lagi sakit) bila panggil nurse kata darah kuar dgn selamba je dia jwb biasa la tu org nak besalin...geram je rsnye...nama pon dipanggil untuk check cm lg...dah la katil lak hujung nak ke bilik rawatan jauh...tgh sakit² pon kena jln sendiri...kebetulan lak masa tu adalah dalam 4 org menunggu giliran msk bilik rawatan tu..giliran sy lak lmbt lagi...dgn xde kerusi nye..nasib la ada seorg yg beri saya duduk sbb dia tgk muka sy dh pucat (kebetulan dia sakit mata perut pon dh nmpk besar gak)..darah pon bnyk kuar kat lantai..bila sy ketuk bilik pon doc srh tggu je dulu...(ada ke camtu???) puas la org tukang cuci tu membebel gak la nak mop darah sy tu (huh!! nasib la aku tgh sakit)..

bila dh tiba giliran sy..check dh buka 6cm terus kena tolak labour room..sambil tolak tu nak masuk lif sorg nurse ni tanye sy..hendon dh meninggal ke?? (bini paklah) aik..org tgh sakit bleh tnye mana la tau kan..dalam labour room lak constraction semakin kerap..serba xkena baring ke kiri kanan sorg diri tahan sakit tanpa suami di sisi...(masa ni suami dok sibok amik mak n mak mertua ke spital)..nasib la ada sorg nurse ni punye la baik siap urut² kan badan sy (terharu).. dah tiba masa nye nak deliver dgn 3 kali push jugak la kalo x silap (kes lupa la ni..hehe) keluar la seorg puteri yg comel..nurse tunjukkan baby kat sy n suruh sebut jantina baby..bila dah tau kuar tu girl syukur alhamdulillah...terasa lega sgt²...

ni kes nak menjahit lak..nurse yg jahit tu membebel aje sambil menjahit kate nye daging sy hancur bila dijahit tu yg sukar dia wat keje..dia pon bagi la petua kalo nak kuatkan supaya x hancur makan la kari bnyk² masa tgh hamil... selepas jahit x abis kat situ je...kena tggu dtg check lak.. punye la lama sy menunggu baru la doc pompuan dtg nak check jahitan...dia tgk je terus kate jahit x abis ni...nanti sy jahit lg sket erk xletak bius tau sbb sket je ni...aiyakkk terseksa rasanye...huhu..ni pengalaman manis, pahit, masin, masam sume ada...huhu..now anak dara ku dah besar pon dah darjah 1...

nak tau masa dlm pantang tu sy kena sakit mata...huhu...sbb masa kat spital igt x, de org bagi sy duduk masa nk dptkan rawatan kebetulan dia tgh sakit mata...hikhik...kena la pakai  bila nak nyusukan baby.. 

stop kat sini dulu nanti update next series...hehe