KUIH KASUI@KASWI
Hari ni aku ganti pose so mood mencuba mcm² menu tu ada...maklumlah time² cenggini perut mula berdancing...huhuhu.. ok...hari ni terlebih...so lepas balik keje dengan gigihnye gi cari bahan² untuk melaksanakan niat yg dah lama terpendam nak buat kuih kasui aka kaswi ni... dulu² kalo nak teringin nak makan je bgtau kat arwah mak....so skrg kena la pandai² kan sendiri masak sendiri makan...hahaha... so bila di search aku terbekenan lak dengan resepi kak hanieliza .. cuma di olah sket...maaf ye kak derhaka sket...huhuhu
Ok layankan je la gambar² kat bawah ni erk...resepi saya copy paste resepi kak Hanieliza ye... terima kasih daun keladi, nanti saya akan cuba kekalkan resepi ni lagi, sebab sedap dan mmg patut dipuji.. ;p
sumber resepi : kak hanieliza
KUIH KASWI GANDUM
Bahan Sirap [masak dan sejukkan]
5 cawan air
1 cawan gula merah
1 cawan gula pasir
Daun Pandan (saya tambah)
Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi/jagung
1 sudu kecil air kapur kueh [optional] (saya tambah lagi 1 sudu kecil)
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam
2 sudu kecil kicap (saya tambah)
Cara:
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan plastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit] (saya masakkan 45 minit)
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
![]() |
masih berwap lagi..hehehe |

No comments:
Post a Comment