Assalammualaikum...
dah lama teringin dan baru ni berkesempatan nak buat kuih kaswi malam ni...dah lama sejuk pon... lom boleh disalutkan kelapa lagi...huhuhunampaknya esok baru boleh potong dan makan... kikiki
Resepi :
Bahan Sirap ( masak dan sejukkan)
5 cawan air
1 cawan gula pasir
Daun Pandan (saya tambah)
Bahan Kuih
2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi
1 sudu kecil air kapur kueh [optional] (saya tambah lagi 1 sudu kecil)
Kelapa parut (muda/putih saja)
Sedikit garam
2 sudu kecil kicap (saya tambah)
Cara2:
1. Panaskan kukusan.
1. Panaskan kukusan.
2. Ratakan sedikit minyak dalam loyang yang nak digunakan. [Lapikkan plastik saiz loyang]
3. Bancuh semua bahan dan tapiskan. Tuangkan dalam loyang.
4. Masakkan sehingga masak [30 minit]
5. Tunggu sehingga sejuk baru boleh potong dengan pisau plastik.
6. Kelapa muda digaulkan sedikit garam.
7. Lumurkan kuih yang dipotong bersama dengan kelapa tadi.
No comments:
Post a Comment