Atas Nama Cinta

Friday 26 February 2016

Kek Batik


السلام عليكم ورحمة الله وبركاته


Hai.... sementara tengah rajin mengupdate blog ni... nak berkongsi sket menu yang tak seberapa yang pernah terjadi kejadian nye... hihihi 
Projek hujung minggu.. teringin nak makan kek batik dan spagheti carbonara.. jom layankan...

Resepi Kek Batik

Bahan-bahan buat kek batik:
2 cawan milo
2 sudu besar serbuk koko
3/4 tin susu pekat manis
1 buku buttercup
1 paket biskut Marie
1 sudu kecil esen vanila

Cara buat kek batik:
  1. Cairkan dulu butter dalam periuk yang dipanaskan dengan api kecil. Bila sudah cair, masukkan susu pekat dan esen vanila dan gaul lagi hingga sebati.
  2. Lepas itu, masukkan Milo dan serbuk koko ke dalam periuk. Masukkan sedikit demi sedikit sambil digaul sehingga sebati. Jangan tinggalkan sebatian ini berketul-ketul.
  3. Masukkan biskut Merrie yang telah dipatahkan (tidak sampai hancur) sebelumnya ke dalam periuk, dan gaul hingga rata.
  4. Lepas itu, masukkan adonan ke dalam loyang yang telah dialas dengan plastik biar mudah nak dikeluarkan.
  5. Padatkan kek batik tadi dengan tekan-tekan menggunakan sudu.
  6. Bila dah padat, simpan loyang ke dalam peti sejuk sekira 3 jam.









budak bambam

sedap nye



2 comments:

  1. bagusnya ma norzilah ni rajin je dia memasak. suka tengok setiap hidangan tu mesti sgt sedap n bermakna kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. bila rajin atau ade org request baru buat ma comel... boleh la buat makan² sendiri sesedap rasa je..hehehe

      Delete