Atas Nama Cinta

Saturday 1 November 2014

L@S@GN@ D@GiNG


Assalammualaikum...


Mood terlebih rajin hari ni...  1st time wat lasagna daging...resepi dari blog 
terima kasih di atas resepi Lasagna siap dengan tutorial sekali..senang lah bagi orang yg baru nak blajar spt aku ni... hehehe.. resepi copy paste dari blog Ana je ok!!!


Layan kan aje gambar Lasagna Daging ...

Resepi :

Kepingan lasagna

Bahan2 utk buat inti daging :
sos prego 
Cendawan butang
Daging cincang 400 gram
Serbuk black pepper dan serbuk oregano
Bawang besar dan bwg putih 5 ulas di potong dadu
Keju mozarella
Keju parmesan
Sos cili 1 sudu besar
 Garam secukup rasa

Bahan2 utk Sos Putih :
 2 sudu besar butter
Keju cheddar
250 ml susu full krim
2 sudu besar tepung gandum
garam secukup rasa

Cara Membuat inti Daging :
Masukkan 4 sudu besar minyak masak
Tumis bwg2 yg di cincang td.. tggu sampai naik bau
Masukkan pula daging cincang
Kemudian tuang sos prego td.. tuang semua sekali
Gaul sebati
Masukkan garam secukup rasa
Masukkan serbuk oregano
Masukkan pulak cendawan butang
Masukkan sesudu besar sos cili
Tabur serbuk black pepper


Cara Membuat Sos Putih:
Cairkan butter
Masukkan 2 sudu besar tepung gandum.. gaul sebati.. pastikan guna api kecik
Masukkan susu full krim
Masukkan keju cheddar/cheesedale.... kacau sampai keju tu sebati
Masukkan garam secukup rasa.. kacau sampai likat sikit
siap...tutup api




Cara Melapis Lasagna :
Ambik loyang yg sesuai.. susun kepingan lasagna sampai menutup semua bahagian loyang

susun main blasah je kan...hahaha

Taburkan dgn inti daging
Tuangkan sos putih.. lg banjir lg bagus.. tutup sampai hilang pandangan inti daging tu
Taburkan cheese parmesan dan mozarella

Ulang balik cara yg sama.. suka hati nak buat berapa layer.. yg penting last sekali mesti sos putih dan cheese yg di tabur,  tp standard adalah 3 layer aje
Make sure oven dah di panaskan awal2 dgn suhu 180 celsius.. bakar sampai keju tu agak2 perang atau masak semuanya.. dlm 30-40 minit gak kot.. bergantung pd size oven.. gunakan api atas bwh




No comments:

Post a Comment