Atas Nama Cinta

Thursday 5 February 2015

Cucur Jawa


Cucur Jawa


1 1/2 cwn gula merah #
1/2 cawan gula pasir #
2 cawan air #


2 cawan tepung gandum
2 cawan tepung beras
sedikit garam

cara²:
- masak bersama bahan² bertanda #  hingga larut... kemudian sejukkan
- tuang dalam adunan tepung dan garam kacau sebati... then tapis kan..takut ada tepung ketul² lagi...
- perap adunan sekurang-kurangnya 3 jam.. lagi lama lagi bagus


 - panaskan minyak sedikt 
(bukan byk mcm deep fry yer, cukup sekadar dapat goreng 1 keping cucur )
minyak  dan api kena maintain kepanasanya..
jgn plak main kejap besar kecip kecik api tu..hihi..kena byk sabar ok

 - sendukkan adunan dalam minyak dan goreng hingga bahagian tengahnya menggelembung.
 baru di terbalikkan
- goreng satu per satu hingga habis

2 comments:

  1. Replies
    1. sama la kan...ni 1st time buat jadi la kelim tepi tu... 2nd time wat kat opis kelim kat tepi² tu menjadi topinya...rasa ttp ada la...rupanya ssh gak la nak membuat kuih lama² ni...tgk bahan² mcm sng je kan... rupanya nak kena buat ikut step betul²...buat kat opis time tu bnyk tgn yg pegang nak buatkan tu yg x brpn nak menjadi...huhu

      Delete