Cucur Jawa
1/2 cawan gula pasir #
2 cawan air #
2 cawan tepung beras
sedikit garam
cara²:
- masak bersama bahan² bertanda # hingga larut... kemudian sejukkan
- tuang dalam adunan tepung dan garam kacau sebati... then tapis kan..takut ada tepung ketul² lagi...
- perap adunan sekurang-kurangnya 3 jam.. lagi lama lagi bagus
(bukan byk mcm deep fry yer, cukup sekadar dapat goreng 1 keping cucur )
minyak dan api kena maintain kepanasanya..
jgn plak main kejap besar kecip kecik api tu..hihi..kena byk sabar ok
baru di terbalikkan
- goreng satu per satu hingga habis
kuih feberet saya dan en asben
ReplyDeletesama la kan...ni 1st time buat jadi la kelim tepi tu... 2nd time wat kat opis kelim kat tepi² tu menjadi topinya...rasa ttp ada la...rupanya ssh gak la nak membuat kuih lama² ni...tgk bahan² mcm sng je kan... rupanya nak kena buat ikut step betul²...buat kat opis time tu bnyk tgn yg pegang nak buatkan tu yg x brpn nak menjadi...huhu
Delete